Kézilabda utánpótlás: szeptemberi értékelés az edzőinktől

A kézilabda utánpótlás csapatok számára is elkezdődött a szezon szeptember folyamán, így megkérdeztük az edzőinket, hogy hogyan haladnak a lányok-srácok a munkával.

BSK-kezilabda-utanpotlas-havi-ertekelesek-szeptember

Úgy tűnik, hogy idén végre magunk mögött hagyhatjuk a koronavírus okozta fennforgásokat és a kézilabda utánpótlás csapataink visszatérhetnek a régi kerékvágásba. Bízunk benne, hogy ez egy teljes szezon lesz, megszakítások nélkül. De arról, hogy hogyan is sikerült a felkészülés a csapatok számára, ki hol tart a felkészülésben, az edzőink nyilatkoztak.

A leány U-12 kézilaba utánpótlás csapat edzője, Kovács Róbert:

Kicsit nehezen indult az idei év, de ennek ellenére kialakult egy rendszer az életünkben. 2021.10.03-án csapatunk Sárospatakra utazott, ahol sajnos két vereséget szenvedett. A vereség ellenére a lányok elszántak és becsületesen járnak edzésre. Én hiszem, hogy ennek meg lesz a gyümölcse a jövőben. A lányoknak heti háromszor tartok edzést 15:30-17:00-ig. Vannak terveink a jövőt illetően, ezért szeretnénk még egy, alkalmat biztosítani a lányoknak, hogy minél gyorsabban fejlődjenek és hasznosabban töltsék el a szabadidejüket. Az edzések nyitottak és sok szeretettel várjuk a 2010, 2011 és 2012 születésű lányokat.

A női ifi csapat edzője Mádli-Szűcs Laura az alábbiak szerint nyilatkozott:

Az ifjúsági csapatunkban sok személyi változás történt. Mivel a 2003-2004-es születésű játékosaink kevés létszámmal bírnak, ezért szükségszerűnek tartottuk Béres Csaba kollégával, hogy megvalósítsuk a feljátszást serdülő csapatunkból. Ennek tükrében heti egy alkalommal, minden hétfői napon közöst edzést tartunk a serdülő és ifjúsági játékosainknak. Ennek is köszönhetően az előző évhez képest sokkal rugalmasabban tudjuk megoldani a mérkőzések szervezését és lejátszását. A serdülő játékosok többsége lelkesen fogadta az új kihívást, és élnek a lehetőséggel, így a több mérkőzésszámmal gyorsabb ütemben zajlik a fejlődésük. Az ifjúsági korú játékosaink örömmel fogadták a fiatalabb korosztályt és szívesen dolgoznak együtt. Ezzel érzékelik, hogy kicsit kevesebb rajtuk a „teher”, hiszen az ifjúsági játékosok mindegyike alapköve az NB2-es felnőtt csapatunknak. Molnár András szakmai vezetőnkkel és Béres Csabával minden hétfőn átbeszéljük az aktuális heti programot, és ennek tükrében osztjuk el a játékosokat, hiszen vannak olyanok, akik mind három bajnokságban szerepelnek és oszlopos tagjai a felnőtt csapatnak. Nagy hangsúlyt fektetünk a terhelési összetevőkre, és a pihenő idő megfelelő elosztására. Ennek tükrében dolgozunk, hiszen számunkra a játékosok, „a gyerekek” a legfontosabbak. 

A leány serdülő csapatunk edzője, Béres Csaba hogyan látta az elmúlt hónapot:

A hónapban a csapat 70%-a átesett valamilyen betegségen, ez nagyban nehezítette a közös munkát. Volt olyan játékos, aki 2 hét után visszatért, aztán egy hétig megint nem jött. Ebben az időszakban három mérkőzést játszottunk a bajnokságban, az első kettőn nagyarányú győzelmet arattunk, gyengébb képességű ellenfelekkel szemben. Itt a tervezett, gyors előre játékunkat sikerült megvalósítani, illetve a védekezésben tervezett nyitottabb felállást is sikerült gyakorolni, jó hatásfokkal. A harmadik mérkőzésen, 20 percig jól működött a tervezett dinamikus előre játékunk, utána viszont rengeteg hiba (technikai, ziccerek, hetesek kihagyása) miatt az ellenfél jól kihasználva, belelkesedve megfordította a mérkőzést, ami még feszültebbé tette a lányokat. A nyitott védekezésünk ezen a mérkőzésen nem működött, ezen mindenféleképpen javítani kell! Pozitívum, hogy a mérkőzés végére, ennyi hibával is, nagyot küzdve, sikerült döntetlenre menteni a mérkőzést! A következő hónapban a fent említett hibákat javítva szeretném, ha tudatosabbá válna mind a támadó, mind a védekező játékunk.

A kézilabda utánpótlásban Béres Csaba szerepe nem csupán a leány csapathoz köti, hiszen a fiú U-14-15-ös korosztályt is ő edzi:

A közös munkát augusztus közepén kezdtük, amit nagyban hátráltatott, hogy különböző okok miatt (iskolai táborok, családi nyaralások stb.) nem tudtunk megfelelő létszámban részt venni az edzéseken. Ezt jövőre mindenképpen jobban elő kell készíteni már a tanév zárásakor!!!Szeptembertől az edzéslátogatottság enyhe javulást mutatott, de a hónap közepétől a betegségek megint nem tették lehetővé megfelelő létszámú edzéseket, illetve az első gyermekbajnoki fordulóban éppen ki tudtunk állni, úgy, hogy a kisebb korosztályból (2009) két játékos el tudott jönni, kapuban pedig eddig csak mezőnyben játszó játékos állt!

A fiú serdülő csapatunk útját idén Montovay Péter egyengeti. Eddig hogyan alakult a srácok élete?

Hosszas mérlegelés alapján jutottunk arra a döntésre, hogy a 2006- 2007-es évjáratú csapatunkat a III. o. serdülő bajnokságban versenyeztetjük az idén.
Tudtuk előre, hogy a csapat egy részének iskolaváltása jár majd nehézségekkel, ami kihat majd az edzésmunkára és a versenyeztetésre is. 
Mivel a serdülő korosztályban a mi csapatunk a legfiatalabb évjáratú, helyezésbeli célkitűzést nem határoztam meg a fiúk számára. A legfontosabb, hogy a Covid miatti kényszerű leállások után ismerkedjenek a számukra új-, bajnoki rendszerű lebonyolítással és az idéntől bevezetett váratlan szabálymódosításokkal (2×30 perces játékidő, 3-as méretű labda). Kezdjék felvenni a magasabb edzésszámmal együtt járó terhelést és a versenyeztetés ritmusát. Fokozatosan erősödjenek bele a mezőnybe és szokjanak hozzá, hogy fizikálisan erősebb ellenfelek ellen kell helyt állniuk, eredménykényszer nélkül. Az elsődleges kívánalom továbbra is a képzés folyamatosságának biztosítása mind technikai, mind taktikai téren.
Az eddig lejátszott 3 bajnoki mérkőzésünk mindegyikét elveszítettük ugyan, de a játékban nem vallottunk szégyent. A különbség az életkor adta fizikai felépítésből adódik. Mindhárom vesztes mérkőzésünk II. félidejét megnyertük, ami igazolja a csapat mentális tartását, hozzáállását és a kondícionális állapotát.
Két játékosunk – Nagy Barnabás és Nagy Teofil – részt vett a serdülő korosztály első kiválasztóján, amelyen biztatóan teljesítettek és a második fordulóra is meghívást kaptak. 
A csapatból 5-en a III. o. U 15 korcsoportú bajnokságában is versenyeznek. Az eddig lejátszott két forduló alapján 50%-os teljesítményt nyújtott ez a csapat (4 mérkőzés: 2 győzelem, 2 vereség). Célkitűzés: a felsőházi rájátszást érő helyezés megszerzése, amelyre már a III. forduló mérkőzésein ( Alsózsolcai Sportcsarnok, 2021. október 10.) jó esély kínálkozik.

Végül, de nem utolsósorban a kézilabda utánpótlás csapataink sorát a férfi ifisták zárják, akiknek a felkészítéséről Grandjean Gábor gondoskodik:

Ebben az évben az ifjúsági csapat egy – a korábbiaktól eltérő – több megyére kiterjedő bajnokságban szerepel. Lényegesen megnőtt a színvonal, jelentős játékerőt képviselnek az új csapatok. Lassan kirajzolódnak az erőviszonyok, szeretnénk a középmezőnybe tartozni és a megyei riválisokat pedig magabiztosan legyőzni. Ezért a célért dolgozunk és edzünk heti három alkalommal, ideális helyszínen 19.00-tól, Miskolcon  a Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában. Ha valaki esetleg még kedvet érez csatlakozni, szeretettel várjuk, hiszen jó kézilabdából sosem elég.

A következő hónapban ismét jelentkezünk az edzőink értékeléseivel. Addig is…..

Hajrá BSK!

Megosztás

Megosztás itt: facebook